Laktoferyna to białko zaliczane do grupy transferyn, naturalnie produkowane przez większość ssaków, które należy do najważniejszych składników przekazywanych z mlekiem matki.
Jej aktywne działanie m.in. wspierające pracę układu odpornościowego i pokarmowego, spowodowało zainteresowanie ze strony naukowców i przełożyło się na to, że laktoferynę można dziś suplementować. Czy laktoferyna faktycznie przynosi oczekiwane korzyści zdrowotne?
Jeszcze w okresie życia płodowego dziecko otrzymuje od swojej matki zestaw immunoglobulin IgG, dzięki którym przez pierwsze miesiące po porodzie korzysta ono z przeciwciał mamy. Jednak z czasem ten zapas się wyczerpuje, a organizm niemowlęcia musi polegać na własnym, rozwijającym się układzie odpornościowym. W międzyczasie dziecko, spożywając mleko swojej matki, otrzymuje przeciwciała IgA (z tego powodu są one określane często jako wydzielnicze). Dzięki temu, jak wykazują badania, dzieci karmione naturalnym pokarmem przez pierwsze pół roku są zauważalnie zdrowsze. . Oprócz tego, w mleku matki znajduje się mnóstwo innych substancji wspierających pracę układu odpornościowego w tym newralgicznym okresie. Wśród jest też laktorefyna – produkowane przez neutrofile białko o immunomodulujących i innych zdrowotnych właściwościach [1]. Połączenie tych trzech elementów – otrzymanych jeszcze przed narodzinami przeciwciał IgG i zawartych w mleku matki IgA wraz z laktoferyną – stanowią w ogromnym stopniu o odporności niemowlęcia w pierwszych miesiącach życia.
Laktoferyna jest białkiem o wielostronnym działaniu na organizm, którego jeszcze nie wszystkie mechanizmy zostały dokładnie przebadane (Stąd też określana jest jako białko multipotencjalne [2]). Wśród tych najlepiej poznanych właściwości można wymienić:
Dwie główne linie obrony, na jakich bazuje nasz organizm podczas kontaktu z antygenem to odporność wrodzona i nabyta. Ta pierwsza nieswoista i zależna od odziedziczonych genów. Już od momentu narodzin zapewnia ona pewną ochronę. Laktoferyna to ważny składnik odporności nieswoistej (wrodzonej),
Odporność nabyta jest swoista (czyli zależna od rozpoznanych antygenów) rozwija się przez całe życie i pozwala precyzyjnie odpowiedzieć na pojawiające się zagrożenie. Dzieli się ona na bierną (czasową) i czynną (trwałą).
Bezsprzecznie najbogatszymi źródłami laktoferyny są mleko i siara. To właśnie one stanowią pierwsze źródło tego białka dla większości ssaków. Na szczęście nie tylko mleko matki zawiera ten cenny składnik – źródłem laktoferyny jest mleko również innych zwierząt (np. krowie, owcze, wielbłądzie), a także jego przetwory. Coraz popularniejsze staje się suplementowanie laktoferyny w formie kapsułek z substancją czynną (produkowaną z serwatki lub odtłuszczonego mleka). Istnieją badania wskazujące na pozytywny wpływ takiej suplementacji na zdrowie i samopoczucie [7].
Co ciekawe, laktoferyna występuje nie tylko w mleku, ale również w większości wydzielin ludzkiego (i nie tylko) organizmu. Można ją znaleźć m.in. również we łzach, ślinie, wydzielinie z nosa, żółci, pocie, woskowinie usznej czy płynie mózgowo-rdzeniowym. Jest obecna wszędzie tam, gdzie nasz organizm potrzebuje szybkiej i skutecznej ochrony przed zagrożeniem zewnętrznym.
Laktoferyna to ważny składnik odporności naszego organizmu. Ze względu na liczne zalety wynikające z jej uzupełniania, warto się jej bliżej przyjrzeć i rozważyć suplementację, jako istotny składnik budowania odporności i poprawy funkcjonowania organizmu.
Redakcja
[1] http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2014/042014/201404209213.pdf
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617156/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016362/