Sezon jesienno-zimowy to okres, w którym wiele osób stara się wzmocnić swój organizm.
W tym szarym okresie, gdy brak ciepła i słońca, o wiele trudniej utrzymać dobre samopoczucie oraz fizyczną i umysłową sprawność. Czy są jakieś sprawdzone sposoby na poprawę witalności i poprawę samopoczucia?
Niestety nie istnieje jedna, cudowna substancja, która przywraca każdemu organizmowi siły witalne i wzmacnia odporność. Możemy jednak osiągnąć dobre efekty wprowadzając pewne składniki do naszej diety lub wspomagać się suplementami o naukowo potwierdzonym działaniu. Składników diety i mikroelementów wpływających na naszą witalność i koncentrację jest bardzo dużo, ale wśród nich można wyróżnić kilka, które mają szczególnie pozytywne działanie lub są nam po prostu niezbędne. Wśród godnych polecenia substancji i elementów diety warto wymienić:
Niektóre z wymienionych substancji współdziałają i jeśli zadbamy możemy osiągnąć efekt synergii, wzmacniając uzyskane korzyści. Np. witamina C i żelazo nie tylko wspólnie wpływają na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, ale również obecność witaminy C pozytywnie wpływa na wchłanianie żelaza z pożywienia [5]. A połączenie tych składników z witaminą B6 usprawnia funkcjonowanie systemu immunologicznego.
Zawarte w żeń-szeniu ginsenozydy występują wyłącznie w korzeniu tej rośliny, choć w zależności od gatunku można spotkać różne ich stężenie. Wśród najlepszych odmian można wymienić żeń-szeń koreański i amerykański, w których stężenie ginsenozydów wynosi co najmniej 5%.
Witamina B6 występuje głównie w zbożach (szczególnie w kaszy gryczanej, pełnoziarnistym pieczywie), sporo zawiera jej również papryka czerwona, brukselka, ziemniaki, nieco mniej mięsa – wołowina, wieprzowina, kurczak i indyk.
Wśród produktów bogatych w witaminę C można również wymienić paprykę czerwoną i kapustę pekińską, brukselkę, brokuły i czarne porzeczki. Cytrusy, wbrew powszechnym opiniom nie są aż tak bogatym źródłem kwasu askorbinowego jak choćby nasza rodzima dzika róża.
Żelaza warto szukać w produktach pochodzenia zwierzęcego, w których występuje w dobrze przyswajalnej wersji hemowej. Tu przede wszystkim dominują podroby – wątroba wieprzowa i cielęca i jelita. Wśród produktów roślinnych bogatych w żelazo są m.in. kakao, pistacje, orzechy laskowe, migdały i kasza gryczana.
Grupą, która szczególnie powinna dbać o uzupełnianie poziomu witamin i mikroelementów, są m.in. sportowcy, także trenujący amatorsko. Duże obciążenie organizmu podczas treningów i zawodów powoduje zwiększone zapotrzebowanie nie tylko na kalorie, ale również mikroelementy i witaminy. Podobnie z osobami ciężko pracującymi i wbrew obiegowej opinii dotyczy to nie tylko ciężkiej pracy fizycznej, ale także umysłowej.
Odpowiednia podaż witaminy B6 i żelaza jest również ważna dla dzieci i młodzieży, ponieważ w tym okresie szybko rozwijający się mózg jest wrażliwy na nieodpowiedni poziom tych składników [6].
O witaminę C, mającą wpływ na produkcję kolagenu, powinny dbać również osoby w średnim wieku, u których następuje stopniowy spadek jego wytwarzania, co przejawia się pogorszeniem kondycji skóry i coraz gorzej funkcjonującymi stawami.
Poprawa samopoczucia, odporności i nabranie nowych sił witanych – to wszystko można osiągnąć, przyglądając się krytycznie swojej diecie i wprowadzając do niej optymalne składniki, aby zapewnić sobie właściwy poziom najważniejszych witamin, minerałów i składników sprzyjających utrzymaniu dobrej kondycji organizmu. Choć poprawa samopoczucia nie przychodzi gwałtownie, to dzięki systematycznym działaniom można odczuć zauważalną różnicę.
Redakcja
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92776/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8302491/
[4] https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nu.13.070193.002513?journalCode=nutr
[5] https://europepmc.org/article/med/2507689/reload=0
[6] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00463/full